כללים ועצות לעיצוב המטבח
כיצד מתחילים ומתי?
בכל מטבח ישנן מערכות רבות המושפעות מתכנונו ועיצובו, כגון מים, ביוב, גז וחשמל. בכדי למנוע שינויים במבנה או במערכות השונות עלינו לתכנן את המטבח בשלבים הראשונים של תכנון הבית, הן בבנייה והן בשיפוץ .
בשלב השני נמדוד את קירות החלל המיועד לבניית המטבח מפינה לפינה ,מיקום נקודות האינסטלציה על-ידי מדידת מרחקן מאחת הפינות. כמו-כן, נמדוד את גובהם ורוחבם של החלונות ומרחקם מאחת הפינות ומהרצפה.
כיצד אנו מתכננים את התקציב שעומד לרשותנו?
מאחר והמטבח הנו החלק המורכב ביותר בשיפוץ או בבניית הבית, עלינו לבדוק את התקציב שעומד לרשותנו ולחלקו לפי המרכיבים הבאים:
1. יחידות הארונות והפרזול: מגירות, מדפים נשלפים, מסגרות אלומיניום, ידיות וכו'...
2. כלים סניטאריים: שיש, כיור וברז .
3. מוצרי חשמל.
4. עבודות אינסטלציה, חשמל וגז.
5. חיפויי קיר (קרמיקה, משטח זכוכית וכו').
מהם השיקולים הנוספים שעלינו להעלות עם תכנון המטבח?
אורח החיים והנפשות הפועלות:
אם המטבח הנו המקום המרכזי בבית ובו מרבית ההתרחשות ומספר רב של נפשות, עלינו להקפיד על תכנון שיכלול אחסון מרבי, מרחב תזוזה ושולחן אוכל.
במטבח בעל אופי שכזה, ובפרט כאשר ישנם ילדים קטנים, מומלץ לבחור בדלתות
המצופות פורמייקה, שהרי זהו החומר העמיד ביותר בפני שריטות וחבלות. כמו-כן, זהו החומר הקל ביותר לתחזוק וניקיון .
האדם העיקרי הפועל במטבח:
כאשר אנו מתכננים מטבח עלינו לתכנן את גובה הארונות והשיש לפי גובהו ונוחותו של האדם העיקרי הפועל במטבח. כמו כן, עלינו לשים לב לידנותו (שמאלי או ימני) ולמקם את היחידות בהתאם לנוחיותו והעדפותיו .
מהם הכללים החשובים בתכנון המטבח?
1. על מנת שנוכל לעבוד באופן בטיחותי ונוח, יש להקפיד על מרווח משטח העבודה שבין הכיור לכיריים. המרווח המומלץ הנו בין 80 ל-120ס"מ. כמו-כן, מומלץ לתכנן את משטח העבודה משני צידי הכיור והכיריים לטובת הנחת סירים וכלים.
2. במטבחים הבנויים בצורת ח' יש לשמור על מרווח של 125-150 ס"מ בין הארונות.
3. יש להימנע ממיקום הכיריים תחת החלון מחשש כיבוי/ליבוי הלהבה, וכמו-כן לכלוך השמשות.
4. הנישה המיועדת למקרר צריכה להיות גדולה בכ-10 ס"מ מרוחב המקרר על מנת שתתאפשר פתיחת דלתות המקרר ב - 180 מעלות.
5. מוצרי החשמל שניתן להשתמש בהם בתוך היחידות הנם תנור ומיקרוגל. כל שאר מוצרי החשמל אינם בטיחותיים לשימוש שכזה, אלא על משטח העבודה בלבד.
6. יש לשמור על מרחק של כ-60 ס"מ בין הכיור והכיריים לבין יחידות גבוהות, כגון בילד אין ומזווה מחשש דליקה או התזת מים.